Jdi na obsah Jdi na menu
 


ODS na plzeňské radnici 2010-2014 II.

 


"ODS ztrácí voliče, nic nenabízí, nemá srozumitelný program, nehájí ani svobodu, ani kapitalismus. Kdo opouští obranu svobody, nezaslouží si ani pozici, ani svobodu...loď se potápí a na palubě se pořád tančí."

                                                                                                             (Mirek Topolánek, 4.2012)


  

 

oslava-v-mestanske-besede-----kopie.jpg

 

  

" Plzeň - město rostoucí drahoty 2012 - 2014"

 

NÁJEM MĚSTSKÉHO BYTU (+16,5% - standardní byty, +24,2% byty nižší kvality)

VODNÉ/STOČNÉ (2011 + 34%, 2012 +24%, 2013 + 5%, 2014 +1,75%)

MHD (+13% - roční předplatné, +50% u jednorázového jízdného)

DAŃ Z NEMOVITOSTI (přípravy na +100% nárůst od roku 2013, hlasováním ZMP však  zamítnuto)

TEPLO (nárůst o 15%, tzn. až o několik tis.Kč ročně pro rodinu, od roku 2013)

VSTUP DO BAZÉNU (v každém časovém pásmu za 1,5 hod. o 10,-- Kč)

PARKOVÁNÍ (masivní rozšiřování placených zón na úkor bezplatného parkování)

VOLNÉ BRUSLENÍ (+100% pro dospělé i děti, tzn. z 15 na 30,-- Kč a z 10 na 20,-- Kč za 1,5 hod.)

 VSTUP DO ZOO (březen - listopad: pro děti 3-18 let z 90,-- na 100,-- Kč, pro dospělé ze 120,-- na 140,-- Kč))

 

 


  NEPŘEHLÉDNI: 

 

 

  

 


 

378930_207214889357509_194438070635191_485043_174036241_n.jpg

    

 1.2012

 Po třiceti letech ukončily PMDP a.s. (dopravní společnost ve 100% majetku města) prodej jednotlivých jízdenek z  rozmístěných automatů, což plzeňská veřejnost již nyní velice nelibě nese. Tímto krokem došlo v Plzni, jako prvním větším městě v ČR, k omezení variability služeb v souvislosti s nákupem jednorázového jízdného, zejména pro návštěvníky města nebo občany města bez tzv. plzeňské karty s elektronickou peněženkou. Jízdné, mimo předplatného, se tak bude platit již jen prostřednictvím plzeňské karty - nákupem jízdenky z přístroje cardman ve vozidle, případně nákupem jízdenky u samotného řidiče. Tato možnost je od 1.1. 2012 ale o 50% dražší (30,-- Kč). Dopravní podniky však slibují nově ještě nákup jízdenky prostřednictvím určitého typu mobilního telefonu.


 

1.2012

 Po dlouhých třech letech opět začínají námluvy mezi MO Plzeň 2 - Slovany (zastupovaným Magistrátem města Plzně) a státem, které by měly vést již konečně k bezúplatnému zisku budovy bývalé porodnice na Slovanech a jejímu následnému přebudování na dům pro seniory. Zřejmě by ale nemělo jít o klasický domov důchodců, ale o formu tzv. domova se zvláštním režimem (postižení senioři, např. s demencí). Po zbytečném tříletém prostoji, kdy se plzeňský magistrát stavěl k získání a přeměně budovy zbytečně velice vlažně, se tak snad začíná seniorům možná "blýskat na lepší časy". Je však škoda, že se tímto způsobem uvažuje na plzeňské radnici až nyní, neboť velice potřebná instituce mohla již dlouho sloužit.

POZN. (srovnej níže tento stav s : 2.2009) 

Bývalá porodnice v Plzni na Slovanech byla nabízena Fakultní nemocnicí zdarma městu Plzni, které zvažovalo využití budovy na domov pro seniory. "Jde to mimo nás, budova je připravena do dražby" prohlásila náměstkyně primátora za ODS Marcela Krejsová (ODS)Ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová však řekla, že poměrně dlouho čekala na splnění slibu zástupců radnice, že bývalou porodnici bezplatně převezme"My jsme s tím počítali a nehledali jinou možnost. I když jsme porodnici opustili, opakovaně jsme se ptali, zda radnice dům chce. Tvrdili nám, že ano."sdělila Kunová. Radnice prý od záměru ustoupila, neboť si nechala vypracovat studii o vhodnosti od svého odboru koncepce a rozvoje, která obsahovala prohlášení, že budova by k přestavbě pro využívání seniory byla vhodná, ale problémy by byly kvůli vysokým stropům, vytápění a potížím s památkáři. Slovany jsou však městskou čtvrtí, (která je se svými obyvateli průměrně nejstarší ve městě), jíž takto ubyla díky nešťastnému rozhodnutí radnice jedna z mála šancí a alternativ se vhodně o své občany zodpovědně postarat. 

Interpelace k možnosti získání porodnice a kritika laxnosti RMP:   Valenta (KSČM) 26.2.2009

Více:   Plzeňské novinky - Další budova je pro Plzeň zřejmě ztracena

 

   
 
 
 
1.2012
 
Významné personální třenice, destabilizující chod, hýbou obecně prospěšnou společnostíPlzeň 2015, kterou zřídilo město k zajištění projektu: Plzeň - evropské město kultury 2015.  Nejprve skončil "z vlastního rozhodnutí" ředitel projektu Milan Svoboda a brzy jej následovala členka správní rady Helena Knížová. Po nedávném nástupu nového řediteleTomáše Froydy byla donucena odejít z místa umělecké manažerky i Yvonna Kreuzmannová. Ta to okomentovala: "Tomáš Froyda podle mě pouze splnil zadání, kvůli kterému byl do funkce bez výběrového řízení dosazen"Marcela Krejsová (ODS) - předsedkyně správní rady společnosti k tomu alibisticky sdělila: "Správní rada rozhodnutí Tomáše Froydy podpořila, konstatovala, že je plně v jeho kompetenci." Na zasedání správní rady byl přítomen i primátor města Martin Baxa (ODS), o kterém se spekuluje, že by za těmito odvoláními mohl stát.

 Čti:  Kulturní tým si popravil šéfku

imag0237-1-----kopie.jpg

"Hloupým" občanům je nutno ekonomický přínos titulu evropského hlavního města kultury 2015 "pořádně v několika větách vysvětlit  a stále připomínat"...asi by nato bez takovéto, zbytečně placené, inzerce nepřišli. Alespoň, že v o.p.s. Plzeň 2015 peníze nechybí, když všude jinde ano.

 

3.2012 - Yvonna Kreuzmannová podala trestní oznámení na vedení společnosti Plzeň 2015. "Jsem přesvědčena, že jde o trestný čin pomluvy a o pošpinění mé osoby" řekla a je současně přesvědčena, že skončila na politickou objednávku. Případné finanční ztráty ponechá na posouzení soudu.


  

1.2012

 Kauza předraženého doubraveckého parkoviště půjde pravděpodobně před soud v souvislosti s možným podvodem. Místní obvod Plzeň 4 nechal vybudovat desítky parkovacích míst v Popelnicové ulici, přičemž jedno místo vyšlo v přepočtu na 113 tis. Kč, což je několikanásobek obvyklé ceny. (Např. za 3 dny v červenci 2010 prý došlo k přivezení a odvezení  720 t zeminy dvěma auty, což bylo i vyfakturováno ??). Výsledky provedených sond daly kritikům za pravdu a to i přes fakt, že zjednaná firma k provedení sond, odmítla na čísi příkaz udělat vrt tam, kde jej požadoval Kontrolní výbor ZMP. Místostarosta Zdeněk Mádr (ODS) však na tento stav reaguje: "Máme dva nezávislé posudky znalců, že projekt byl zpracován správně a rozpočtová i realizační cena je obvyklá a ne předražená." Parkoviště zbudovala firma SKI Plus,která se angažovala i při vybudování známé doubravecké silnice "odnikud nikam" poblíž Jateční ulice za 3 miliony Kč. Ještě v prosinci 2011 byl jednatelem této firmy Martin Otýs (ODS). Zmíněná firma měla údajně poskytnout milionový sponzorský dar ODS do volební kampaně. Na základě zjištění občanského sdružení Veřejné zájmy (svědectví dalších osob a jednoho současného člena Rady MO Plzeň 4) lze konstatovat, že i další místa v ulicích Ke Špitálskému lesu a Ke Kukačce, postavené v roce 2010 a dokončované v roce 2011 byly vybudovány stejným způsobem. To se údajně týká jak prohloubení základů o 0,5 m, které nebyly provedeny, ale jen zaplaceny, tak i znovu stejně nevýhodné uzavřené smlouvy aj. (Např.natření trubek u venkovních sušáků stálo 1070 Kč za metr čtvereční, přičemž již po několika měsících je barva na některých místech již odloupaná a trubky jsou silně rezavé..)

Srovnej s bílými vodorovnými názvy ulic na lochotínských silnicích  (cca. 1000,-- Kč za jeden nápis), které jsou nejen nevkusné, ale po roce a půl (4.2010) ve většině případů již nečitelné.

(1.2012)  Podle zprávy Kontrolního výboru ZMP (19.1.2012) byla nekvalitně vypracována i Smlouva o provedení díla. Dohodnutá cena byla stanovena dopředu pevnou částkou a nepočítala s tzv. méněpracemi, přestože v době podpisu nebylo ještě dané, jestli se bude kopat jen do hloubky 460 mm nebo do hloubky 960 mm. V případě, že by stačilo 460 mm, není ošetřen způsob, jakým by došlo k ponížení částky. Tzn. že se předpokládalo, že i při některých neprovedených pracích firma žádné peníze vracet investorovi nemusí. Tato smlouva byla připravena advokátem JUDr. Martinem Alešem a advokátní kancelář JUDr. Robert Varga (kandidoval za ODS v letech 2002 a 2010 do PS PČR) ji připomínkovala do finální fáze.


  

1.2012 

Přestože si garnitura ODS na plzeňské radnici již zvykla účelově a ideologicky označovat Plzeň za "černou" pouze pro období před listopadem 1989, tak situace dnešní dní  vypovídá i o jejích skoro dvacetiletých "zásluhách". Plzeň se totiž pod vedením ODS zařadila v roce 2011 mezi města, kde byli obyvatelé nuceni dýchat vzduch znečištěný více, než připouští platná česká legislativa i směrnice EU o ovzduší. Nejenže byl překročen počet dní, po který smí znečištění ovzduší přesáhnout krátkodobý limit pro polétavý prach (velikost částice je menší než 10 mikrometrů), ale i limit pro celoroční průměrnou hodnotu znečištění jemným prachem.Povolený počet dní 35 byl překročen o 14 a koncentrace jemného prachu na Lochotíně byla dokonce 2,5 vyšší než je hodnota doporučená Světovou zdravotnickou organizací (WHO).  Takováto míra znečištění již prokazatelně ohrožuje lidské zdraví.

 



1.2012 

V roce 2011 se narodilo svým rodičům žijícím v Plzni již pouze 3812 dětí (1921 chlapců/1891 děvčat), v roce 2010 to bylo 4183 a v roce 2009 dokonce ještě 4220 dětí.Tento markantní úbytek je přirozenou reakcí obyvatelstva na zhoršující se životní a sociální podmínky nejen v rámci státu, ale i Plzně, na což by měla Rada města Plzně pod dlohodobou taktovkou ODS již začít odpovídajícím způsobem reagovat.

 


 

2.2012

Jan Přecechtěl, MBA. (zastupitel za ODS na MO Plzeň 1) - 20% spolumajitel VOŠ a Střední zdravotnické školy v Plzni  (dříve škola patřila aktuální rektorce ZČU - Iloně Mauritzové, jež ji v roce 2011 prodala lidem spřízněným s ODS) se stal členem dozorčí rady městské společnosti Plzeňské komunální služby s.r.o.


 

2.2012

Plzeňské městské dopravní podniky mají do roku 2013 uzavřenu velice podivnou a pro ně nevýhodnou smlouvu s advokátní kanceláří Volopich - Tomšíček. Této kanceláři přeprodávají tisícikorunovou sankci udělenou každému zadrženému černému pasažérovi, jenž do určité doby svoji pokutu nezaplatí. Advokáti dluh poté obratem prodají  firmě Marsa Limited  na Panenské ostrovy a potom pro tohoto " nového nabyvatele" dluh od černého pasažéra vymáhají. A mnohatisícovou odměnu si za to u dlužníka účtují stejně jako exekutor. Právník Daniel Volopich (manžel modelky A.Verešové)  nechtěl sdělit výši svého zisku a tajemně dodává: "Cena je srovnatelná s podmínkami, za nichž pohledávky prodává pražský dopravní podnik." Samotné dopravní podniky, které jsou ve vlastnictví města, však dostanou již jen pouhých tisíc korun původní pokuty, 18 Kč za jízdenku a soudní poplatek dalších tisíc korun. Vše ostatní si tak rozdělí mezi sebou advokáti. Proč si tento jednoduchý právní proces, který připravuje pokladnu městské firmy o mnohamilionové finanční částky, však nezajistí samotné PMDP svými právními kapacitami zůstává nezodpovězenou záhadou a nezajímá to ani odpovědné politiky na plzeňské radnici. Nepochopitelnou realitou je v sociálním, ale i čistě lidském ohledu též fakt, že dopravní podniky jednotlivé dlužníky neobesílají a ti často znovu zaregistrují svůj prohřešek až tehdy, kdy dorazí exekutor. 28 tisíc Kč tak nyní splácí ze svého obstaveného důchodu např. plzeňský invalida Jiří Janouškovec, autor popularizačních statí o historii obcí Plzeňského kraje, jež lze každý čtvrtek nalézt v Plzeňském Deníku.

3.2013 - Po obstrukcích s odtajněním smlouvy došlo opět k velice absurdní situaci. PMDP nechal udělat její kontrolu a to nikým jiným než svým vlastním právníkem Martinem Zikmundem (dokonce i shoda jmen s jedním z ředitelů PMDP??), který poté nepřekvapivě zkonstatoval, že smlouva je "nebývale výhodná pro dopravní podnik a podobnou se hned tak uzavřít nepodaří". Stanislav Kopáček (ODS) - předseda dozočí rady PMDP k tomu pokrytecky prohlásil: " Asi to není to pravé ořechové, ale takto nás to nestálo ani korunu navíc". 

 

7.2012

Po půlročních nesmyslných tahanicích musí Plzeňské městské dopravní podniky po rozhodnutí zastupitelstva města a na příkaz Rady města Plzně (členové rady jsou současně členy valné hromady společnosti) ukázat minimálně členům Kontrolního výboru ZMP výše zmiňovanou smlouvu s advokátní kanceláří vymáhající pohledávky u "černých pasažérů". Vedení dopravních podniků dlouhodobě odmítalo tuto smlouvu Kontrolnímu výboru předložit s tím, že se jedná o "obchodní vztah a obchodní tajemství". Místopředseda představenstva dopravních podniků a současně předseda ODS v Plzni Jiří Šneberger nechtěl smlouvu ukázat z podivných důvodů ani členům Kontrolního výboru zastupitelstva a svůj nepochopitelný postoj obhajoval tím, že členem tohoto výboru je i advokát Jaroslav Svejkovský, který zastupuje právě osoby, jichž se vymáhání pohledávek týká a zvěřejnění smlouvy by prý podnik poškodilo.

SROVNEJ: V kauze pražského dopravního podniku, dlouhodobě řízeného lidmi spjatými s ODS, jsou při rozkrývání neprůhledného toku peněz ve hře zejména tzv. offshoreové společnosti (mají sídlo zpravidla v nějakém daňovém ráji). Jde v tomto případě o velmi sofistikované vyvádění peněz, jak sdělil v rozhovoru pro Rádio Impuls ředitel Transparency International ČR David Ondračka. 12.7.2012


   

3.2012

  p1340108.jpg 

Nespokojenost z asociální politiky koaliční vlády ODS + TOP 09 + VV se přesunula i na plzeňské Náměstí Republiky. Bohužel v komunálních podmínkách to není v tomto ohledu pod kuratelou ODS o mnoho lepší.     (foto: Věra Drobečková, 23.3.2012)

 


  

3.2012

Primátor Martin Baxa (ODS) nejspíše  v rámci svých nadstandardních vztahů s biskupem Františkem Radkovským prosadil při jednání ZMP za využití síly koaličních hlasů (ODS+ČSSD, ale i hlasů TOP 09) jakousi soukromou úlitbu, ve formě dotace, a to v rámci rozpočtu kanceláře primátora pro církevní muzeum. Jedná se o částky 387 tis. Kč na provozní výdaje a 313 tis. Kč na kapitálové výdaje katolické církve. Tento absurdní přístup projevil v tíživé hospodářské situaci města, kdy ministr financí Kalousek (TOP 09, dříve KDU-ČSL aj.) usiluje v rámci nového rozpočtového určení daní (RUD) o odebrání Plzni částky z jejího ročního rozpočtu v řádu stamilionů korun a za jeho aktivního přispění se chystají i neopodstatněné, často nespravedlivé, miliardové církevní restituce, které v konečném důsledku ekonomicky poškodí nejen obce, ale i český stát jako celek. Mlčením pan primátor přešel i argument, že na stejném jednání ZMP (22.3.2012) již poskytuje město církvi i další dotace na opravu jejích památek (konkrétně v bodech 56, 58, 63 a 64 programu jednání ZMP). Interpelace: Valenta (KSČM) 22.3.2012


 

3.2012 

Z důvodu výstavby nové čističky odpadních vod v městské Vodárně (cena projektu: do 50 mil. Euro) dojde v Plzni k dlouhodobému snížení kvality vody (zvýšený obsah pesticidů aj.). Třiletou výjimku potvrdila Krajská hygienická stanice v Plzni svým oznámením z října 2011. Tato výjimka může být prodloužena ještě o jedno tříleté období a posléze ještě o další tři roky rozhodnutím EU. Voda v Plzni však zůstává i nadále zdravotně nezávadnou, avšak informovanost občanů směrem z magistrátu je bohužel v tomto ohledu doposud minimální. Interpelace: Valenta (KSČM) 22.3.2012

 


 

4.2012

Nová městská vyhláška, která měla mít původně v úmyslu  za cíl vymýtit hazard z Plzně, byla přijata. Ovšem s přílohou, tzn. dlouhým seznamem heren a podniků, kde se tento druh podnikání bude moci  provozovat i nadále. Podnikatelská lobby přikrytá zejména zastupiteli ODS (ale i koaličními ČSSD) prosadila opět  v Plzni své zájmy. Slovo "regulace" obsažené ve vyhlášce zůstává pro plzeňskou  veřejnost zavádějícím pojmem zejména, když se seznam majitelů výherních přístojů a provozovatelů "gamblerského" byznysu může i nadále opět nerušeně rozrůstat. 

imag0282-1.jpg

 

 Takto hlasovali zastupitelé města o zmíněné vyhlášce / zelený čtverec: PRO, červený čtverec: PROTI)

(předkladatel návrhu: Robert Houdek - ODS)

(12.2012)

A skutečně! Na seznam povolených heren přibyde dokonce adresa: Náměstí Republiky 14, tedy kasíno poblíž Národopisného muzea. Tzn. že se herny již prodraly až do samého historického srdce Plzně. V tisku to odůvodnil místně odpovědný starosta Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS). V seznamu aktuálních heren centrálního obvodu zůstala paradoxně i herna v již neexistujícím Domě kultury INWEST. Lze se tak oprávněně domnívat, že se jedná o povolení herny do budoucího OC Corso.

  

 5.2012

V restauraci Ve vilách v Plzni na Lochotíně, kterou provozuje kontroverzní plzeňský podnikatel a místopředseda Regionální rady ODS Roman Jurečko se sešla 9.5. zajímavá společnost. Na křest knihy "Srovnání nové a současné úpravy občanského práva", raut a barmanskou show se dorazila pobavit např. Ilona Mauritzová - rektorka ZČU (v roce 2011 prodala svoji VOŠ a Střední zdravotnickou školu lidem spřízněným s ODS: S.Štruncové, J.Přecechtělovi, J.Winkelhoferovi) či Ondřej Ženíšek - předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně (TOP 09). Chybět nemohl přirozeně ani primátor Plzně, o kterém se hovoří, že je v silném područí Romana Jurečka, Martin Baxa (ODS).

 

p1080206.jpg

            Jan Přecechtěl (ODS) dorazil v tomto zlatém Porsche na jednání Zastupitelstva MO Plzeň 1    (17.6.2013)

 


  

5.2012

Plzeň přijde s největší pravděpodobností každoročně o 90 milionů Kč ze svého rozpočtu v souvislosti s plánovanou změnou rozpočtového určení daní. Současná pravicová vláda (ODS+TOP 09+odpadlíci VV)  tak alespoň částečně slevila ze svých požadavků, kdy se původně mělo jednat až o 906 mil. Kč a posléze o 300 mil. Kč. Stav, kdy město bude nově přicházet ročně "pouze" o zmíněných 90. mil. Kč, je však současně a demagogicky prezentován zainteresovanými politickým stranami jako výhra či jakýsi úspěch krajské metropole pod jejich taktovkou.

 


  

 5.2012

Rada města Plzně (složená 5-ODS a 4-ČSSD) rozhodla na návrh primátora Martina Baxy (ODS) udělit "Cenu 1.června"  in memoriam kontroverznímu disidentovi Ivanu Martinovi Jirousovi, zvanému "Magor". Tento nadměrný konzument alkoholu se ještě v loňském roce smutně proslavil svými antičeskými výroky v pořadu ČT "Co by kdyby"...(ČT 2, 15.5.2012 - 20:50 hod.). Doslovné citace z tv pořadu: "...když mi dneska lidi děkujou, že tys za nás bojoval a já říkám, nikdy jsem za vás nebojoval, já jsem vždycky bojoval za svojí svobodu a tenhleten zkurvenej národ je mi úplně u píči" nebo "...já jsem vždycky bojoval jenom sám za sebe a společnost, zvláště ta česká je mi absolutně u prdele...já jsem Ivan Martin Jirous - Magor a mě českej národ nezajímá". Vskutku zajímavý přístup primátora a rady k oceňování "zasloužilých" občanů.

 Čti: Plzeňský Deník - Ivan Magor Jirous

Po přehrání tohoto videa, kde I.M.Jirous velice sprostě nadává na český národ, se ozval z řad většinou ohromených zastupitelů osamocený a ironický  potlesk místostarosty MO Plzeň 1 - Jiřího Uhlíka (ODS). Alkoholika a člověka beztrestně plivajícího na náš národ tak považuje nesjpíše za větší morální vzor než je např. Karel Gott, který obdržel v Plzni v nedávné době čestné občanství. Uhlík byl však jedním z mála, kteří tehdy hlasovali proti.

 Čti: Region pod lupou


 

6.2012

Další výrazná vlna rozprodeje městského majetku v režii ODS pokračuje. Na jednání Zastupitelstva města Plzně 21.6.2012 se má rozhodovat o prodeji nemovitostí v k.ú. Plzeň a to: V Bezovce 7, Barrandova 27 s pozemkem, Nerudova 27, 29, 41, Klatovská 180, Úslavská 26, Skrétova 9, Horní 16. Město tak pokračuje v systematické devastaci svého majetkového portfolia, kterou praktikuje ODS po celou dobu své plzeňské dominance. Do dalších obecních voleb je nutno rozprodat, pokud možno, co nejvíce kvalitního městského majetku, navíc nezávisle na tom (a možná právě proto), že ceny bytů a nemovitostí jsou v této době stlačeny na minimum. Za takto zvolenou strategii hospodaření s městským majetkem je zodpovědná radní Helena Matoušová (ODS). 

POZN.

Díky této zcela nekoncepční politice hospodaření s městským majetkem v posledních 20 letech se proto není možno divit, že Plzni např. najednou chybí kapacity pro umisťování předškolních dětí. A nedivme se, budovy i zcela nově postavených školek zmizely již dávno! Podle údajů plzeňského magistrátu se pro nadcházející školní rok (2012/13) nedostane z kapacitních důvodů na 1294 dětí. Podle představitelů městských obvodů je "na vině dětský boom, který za 2-3 roky odezní". V této souvislosti je ale s podivem, že se před rokem 1989 rodilo v Plzni dětí ještě mnohem více a přesto se na všechny  místo v mateřské školce dostalo.


 

6.2012

Navýšení daně z nemovistosti, které předpokládalo až 100% nárůst, se naštěstí odkládá. Zastupitelé města takto rozhodli na návrh Rady města. Chybějící peníze se budou hledat v rozpočtech jednotlivých městských obvodů a v omezování podpory příspěvkovým organizacím. Doufejme, že se nejedná v tomto smyslu pouze o předvolební úlitbu, ale o sociální přístup k občanům města, kteří se propadají do stále větších existenčních problémů.

 


 

6.2012

Rada města Plzně (ODS+ČSSD) snížila možnost parkování na parkovací lístky v centru nárazovým návštěvníkům. Radní za koaliční strany schválili, aby dalších více než 40 míst bylo vyčleněno pro vybrané prominenty (rezidenty, podnikatele atd.) na úkor ostatních občanů. Jedná se přitom o velice vytížené ulice: Veleslavínova, Bezručova a Sedláčkova. A parkovací dům Na Rychtářce zeje trvalou prázdnotou (max. vytížení bylo doposud 12%). Zodpovědný za tento elitářský přístup je zejména nám. primátora Šimák (ČSSD).


 

7.2012

V Plzni - Doubravce jsou i další parkoviště, která byla vybudovaná jako předražená. Potvrdil to bývalý starosta Doubravky Evžen Zavadil (tehdy ODS), který je s projektem stavby parkovišť v tomto městském obvodu blíže obeznámen. V roce 2011 se zjistilo, že je takto nekvalitně vybudovaná odstavná plocha v Popelnicové ulici a nyní se jedná o náhradě škody 600 tis. Kč. s firmou S.K.I Plus. V rámci letošních kontrol v ulicích Na Dlouhých a Ke Kukačce, podle exstarosty, došlo opět k podezřelým výsledkům. Sondy, u kterých byl, dopadly opět špatně,někde prý schází dvě podloží, jinde jedno. Policie předražená parkoviště vyšetřuje, ale zatím bez valného výsledku. Zajímavé je v této souvislosti i to, že majitelem firmy S.K.I Plus byl do konce roku 2011 Martin Otýs (ODS - Doubravka), který je znám jako velice štědrý dárce ODS, které věnoval v roce 2009 částku 1,5 mil. Kč.

 


 

7.2012 

Rada města Plzně (ODS+ČSSDdosáhne v roce 2012, svým dřívějším rozhodnutím o zrušení bezplatného jízdného v městské hromadné dopravě držitelům zlaté Jánského plakety (dlouholetí bezplatní dárci krve), očekávané úspory 1,57 mil Kč. Tato, v rámci rozpočtu dopravních podniků, zcela minimální finanční úspora však odradí mnohé dárce krve od jejich nesmírně záslužné činnosti. Při obrovských platech manažérů PMDPje to kontrastující a těžko uvěřitelný přístup, který je doplněn nelogickou argumentací, že ani v Praze, Brně či Ostravě se tyto slevy neposkytují.


 

7.2012

Možná další, avšak mnohými předem očekávaný, důsledek pro město Plzeň  vyplynul nejspíše z plzeňského frakčního propojení Jiřího Pospíšila, Martina Baxy a Romana Jurečka uvnitř vládní ODS. Premiér Petr Nečas (ODS), po urychleném odvolání Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti a poté, co údajně na grémiu ODS řekl, "že by Roman Jurečko neměl strkat nos kam nemá", sdělil i primátoru Baxovi, že je velmi nepravděpodobné, aby stát ještě pomohl Plzni s ekonomickou stránku projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Potvrdil tak, že se státní příspěvek nezvýší nad hranici 100 mil. Kč, a to přesto, že v západní Evropě se stát podílí vždy 1/3 nákladů. Ty by měly v Plzni přesáhnout hranici 600 mil. Kč, přičemž má nyní město zajištěno na projekt maximálně 250 mil Kč.


  

 

530218_3556385229357_457047528_n.jpg

 

 Razantní projevy občanské nespokojenosti s komunální politikou ODS začínají nabývat i v dříve "pravicové Plzni"  na intenzitě..a není se čemu divit...

 

8.2012

Zcela zbytečná změna loga města Plzně, které bude nově shodné s logem projektu Evropské hlavní město kultury 2015, vyšla městskou pokladnu na 200 tisíc Kč. Logo bylo vybráno společností Plzeň 2015 a zhotovili jej pražští grafici 2011 Designers. Podle představitelů radnice se však sjednocením log ušetří miliony.

  

386968.jpg

 

 

9.2012

Odsouzení, hraničícího až s morálním pranýřováním, ze strany všech opozičních subjektů v zastupitelstvu města (KSČM, TOP 09, Občané.cz, Pravá volba) se dostalo snaze primátora Martina Baxy (ODS) o jakési politické předvolební přivlastnění si masového občanského protestu proti výstavbě obchodního komplexu Arena, jež by měl stát na místě bývalého Domu kultury. Primátor a členové Rady města Plzně za ODS úmyslně vyřadili jednu ze dvou otázek možného referenda údajně (a vytvořili tak návrh vlastní) proto, aby toto mohlo být právně průchodné tj. hlasovatelné a to i přes fakt, že podpis požadující referendum s těmito pevně stanovenými dvěma otázkami připojilo více než 15 tisíc obyvatel Plzně a četné právní názory na tuto problematiku byly příznivé. K Baxově populistickém kroku se nepřipojili ani členové koaliční ČSSD a tudíž byl jednoznačně odmítnut. O osudu referenda k výstavbě Areny nyní proběhne mimořádné jednání ZMP, které společnými 18 podpisy obligatorně svolaly KSČM, TOP 09, ale i někteří další zastupitelé např. z řad Občanů.cz.

Podobně smutné vstoupení, likvidující principy přímé demokracie v ČR, připravila ODS pro občany i na mimořádném jednání zastupitelstva 17.9. Baxův okleštěný návrh podpodřený pouze 12 hlasy ODS a 2 hlasy Pravé volby pro Plzeň přirozeně projít nemohl. Pro návrh petičního výboru,signovaný již více než 15 tis. Plzeňany, však bohužel kromě ODS nezvedli ruku ani sociální demokraté, kteří se zdrželi hlasování či nehlasovali. Došlo tedy k situaci, že nebyla přijata ani tato varianta (17 PRO - potřebných 24 hlasů: KSČM, TOP 09, někteří zastupitelé z řad Občanů.cz), což znamená, že o vyhlášení občanského referenda tak rozhodne až soud. Zástupce petičního výboru oznámil, že žaloba na zneplatnění rozhodnutí ZMP s návrhem na soudní vyhlášení referenda bude, po projednání s vlastními právníky, podána do několika dní.

 Čti: Plzeňské novinky - Referendum? Když, tak naše

 

9.2012

Plzeňská teplárenská a.s. připravuje pro občany města Plzně a jejich domácnosti od ledna 2013 navýšení ceny tepla. Tomáš Drápela (generální ředitel PT.a.s.) sdělil, že je velmi pravděpodobné, že cena vzroste výše než pouze o inflaci (3,3%). Za 1 gigajoule se dnes platí 420,-- Kč (průměrná rodina má spotřebu asi 30 GJ, což je asi 12-14 tis. Kč ročně). Pokud se cena zvýší např. o 15%, o kterých se hovoří, znamenalo by to zvýšení životních nákladů v řádu tisíců korun. (Plzeňská teplárenská a.s. je ve 100% vlastnictví města Plzně, předsedou představenstva společnosti je Roman Jurečko, místopředseda Regionální rady ODS)

POZN. 11.2012 - Po rozhodnutí představenstva PT k zdražení tepla skutečně v Plzni od roku 2013 dojde a to v maximální uvažované výši, tzn. +15%. V tisku to obhajoval předseda představenstva Roman Jurečko (ODS) a s předkládanými argumenty souhlasila i tzv. opozice (TOP 09 - Jílek, Vozobule) s tím, že by měla být ještě navíc roční dividenda PT městu pokrácena!

 

9.2012

Rada města Plzně (ODS+ČSSD) zvedla ceny vstupného do městského bazénu na Slovanech. Vstup se zdraží ve všech časových pásmech za 1,5 hod. o 10,-- Kč. Bazén, který patří k nejnavštěvovanějším místům v Plzni, navštíví ročně více než 550 tisíc lidí. Od 1.října byla zvýšena cena i za volné bruslení na zimním stadionu a to hned o 100% (1,5 hod. bruslení podraží z 15 na 30,--Kč pro dospělé, pro děti za 1,5 hod. z 10 na 20,--Kč).

 

10.2012

Plzeňský exponent ODS a zastupitel města Plzně v letech 2006-2010 Petr Štrunc (ODS) koupil obchodní dům Galérie Dvořák na Náměstí gen. Píky v Plzni na Slovanech. Získal jej od táborského podnikatele Karla Dvořáka, který má v současnosti finanční problémy. Stavba v hodnotě stamilionů korun bude mít nově název Galerie Slovany. Během krátké doby se v tisku objevily spekulace starosty Slovan Lumíra Aschenbrennera (ODS), který by si údajně přál vybudovat na střeše tohoto obchodního domu zahradní restauraci. Podle zvyklostí při hospodaření města a obvodů v posledních letech lze usuzovat, že se tedy obecní penězovody budou směrovat opět tímto směrem. Podobné souvislosti se například objevily při pronájmu objektu Bacardi, který městský obvod Plzeň 1 pronajal Štruncovi za pro sebe velice nevýhodnou cenu a ještě přitom do objektu současně masivně zainvestoval.

 

10.2012

Ministerstvo zdravotnictví připravilo plán rušení lůžek tak, že v Plzeňském kraji podepíše sedm z devíti zdejších nemocnic s akutní péčí se zdravotními pojišťovnami dlouhodobé smlouvy na pět let. Jediná nemocnice, které se rušení akutních lůžek vůbec nedotkne je soukromá nemocnice PRIVAMED (dlouhodobá smlouva bez rušení lůžek) , kterou vlastní bývalý hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (ODS). Nejhůře má v tomto ohledu dopadnout dětská Nemocnice U Svatého Jiří a krajská Rokycanská nemocnice, kde se hovoří o zrušení porodnicko-gynekologického oddělení. 

 Čti: KSČM - "Raději Good bye Mr. Zimmermann"

 

11.2012

Starosta městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS) parkoval na zpoplatněném místě v centru města bez placení, dostal "botičku" a přesto odešel bez pokuty. Před kritikou radniční opozice Strobacha hájil radní města Plzně pro bezpečnost Robert Houdek (ODS), který zcela neobeznámeně tvrdil, že blokace parkovacích míst, a to i míst mimo prostory před radnicí, platí při jednání Rady města Plzně stále. Ředitel Úřadu služeb obyvatelstvu MMP Petr Triner však uvedl, že tento stav už několik měsíců neplatí, a každý politik si mimo prostory před radnicí musí parkování řádně zaplatit. Velitel Městské policie Antonín Šturm zase Strobacha obhajoval tím, že přestupek byl řádně vyřešen na místě a to "domluvou".

POZN. 3.2008 - parkování na zákazu stání nebo rovnou na chodníku není problém pro místostarostu MO Plzeň 3 - Stanislava Kopáčka (ODS). Reportéři Práva zdokumentovali, že během jednoho týdne, přesně mezi 18.-22.únorem 2008, porušil dopravní předpisy hned třikrát. Jednou nechal své luxusní BMW na chodníku poblíž podnku Potrefená husa v centru města, dvakrát zastavil v zákazu stání na Náměstí Republiky před radnicí, z toho minimálně jednou na několik desítek minut, přičemž nechal za sklem cedulku "Parkovací karta pro služební vozidlo magistrátu"...Inu, jaký starosta, takový i místostarosta!

Co se týče dopravních přestupků, tak dobře na tom není v tomto ohledu ani náměstek primátora Petr Rund (ODS). V období 9.2008 - 3.2011 spáchal pět dopravních přestupků a zaplatil za ně pokuty v intervalu od 100 do 1000 Kč. 

 

11.2012

V médiích se objevilo podezření, že z peněz společnosti Plzeň 2015 o.p.s., která realizuje projekt Evropské hlavní město kultury, byli údajně placeni brigádníci, kteří čistili před volbami billboardy a další reklamní nosiče ODS od přelepek a malůvek jiných subjektů či nespokojených občanů. Sdělili to někteří studenti, kteří měli být údajně najatí touto společností. Brigádníci měli být nasmlouvaní v tzv. černé věži a z jejich výpovědí prý několikráte zaznělo jméno Marcela Krejsová (zastupitelka Plzeňského kraje za ODS a předsedkyně správní rady Plzeň 2015 o.p.s.).

 

 

11.2012

Pravicová garnitura ODS+TOP 09+PVP, za lokální spolupráce ČSSD, rozhodla svými zastupitelskými hlasy na MO Plzeň 3, že most v Koperníkově ulici se bude nově jmenovat "Ivana Magora Jirouse". Se pojmenováním po opilci, výtržníkovi, velice sprostém člověku, ale zejména po osobě, která podle jeho vlastního vyjádření  tzv. "sere na český národ a vždy jen bojovala pouze za svoji svobodu" budou občané Plzně tedy konfrontováni již každodenně. A to přes negativní stanovisko Komise výstavby a územního plánování Rady MO Plzeň 3. Je opravdu smutné, že političtí představitelé Plzně a místních obvodů nejsou schopni individuálně rozlišit, kdo skutečně bojoval za ideály spravedlnosti a svobody, ale pouze podléhají populismu, klientelismu a nepřiměřenému vyznávání kultu osobností, které v nich zanechala "polistopadově etablovaná" všudypřítomná nomenklatura Charty 77.

 

540953_379844195438297_939108608_n.jpg

 

Starosta MO Plzeň 3 - Jiří Strobach (ODS) mající ještě nedávno potíže s parkováním (11.2012) při své "záslužné práci"          FOTO: regionpodlupou.cz

 

Doplňující informace: 

  Plzeňský Deník - Ivan Magor Jirous

  Svornost - Co si kdo zaslouží  

 Plzeňský Deník - Magorův most, pocta nebo ostuda?

 


 

11.2012

Ze 45,71 Kč/m3 se na 47,82 Kč/m3 bez DPH se zvýší vodné a z 27,49 Kč/m3 na 28,61 Kč/m3 bez DPH se zvýší stočné v Plzni v roce 2013.

 


  

12.2012

Jiří Fremr (ODS) - republikový představitel Mladých konzervativců, kandidát ODS do obecních voleb a bývalý člen představenstva Plzeňské Teplárenské a.s. byl pravomocně odsouzen na dva roky s podmíněným odkladem výkonu trestu, přičemž mu hrozila až osmiletá sankce. Trest obdržel zato, že 1.května 2010 v Plzni - Újezdě zbil při návratu z májové oslavy jiného muže tak, že ten skončil s utrženým svalem v noze v nemocnici. Stejně tak je Fremr povinen zaplatit odškodné a škodu, které poškozenému způsobil kopáním do auta. Podle soudců se dopustil újmy na zdraví, výtržnictví a poškozování cizí věci. Poškozený Miloš Knedlhans tvrdí, že mu Fremr navíc vyhrožoval, že zařídí, aby jeho švagra, který pracuje u policie a studuje práva, vyhodili z práce i ze školy.

7.2013 - Jiří Fremr byl amnestií prezidenta Václava Klause (1.2013) svého trestu sice zbaven, ale začal být nově policejně stíhán pro trestný čin "křivého obvinění" , za který mu hrozí trestní sazba až do výše osmi let.

 


  

12.2012

Zastupitelé města Plzně za ODS a ČSSD umožnili, na jednání ZMP 13.12.2012, svým rozhodnutím návrat heren a výherních automatů do míst, kde to nová městská vyhláška o regulaci hazardu v Plzni do budoucna zapovídala. Důvodem je údajně finanční nedostatečnost rozpočtů městských obvodů, čemuž má přínos "špinavých peněz" odváděných městu z provozu výherních automatů zabránit. Nejvíce heren bude tak po novém roce v obvodě Plzeň 1, a to konkrétně 28. Usnesení podporující herny bylo přijato až na druhý pokus, neboť první hlasování dopadlo neschválením o jeden hlas, po čemž následovalo fingované jednání politických klubů do té doby, než dorazil jeden z doposud nepřítomných členů radniční koalice.

 

 


  

12.2012

Pokuta ve výši 500 tis. Kč hrozí městu Plzni od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže za chyby v zakázce na rekonstrukci fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Podle vyjádření ÚOHS město diskriminovalo některé uchazeče o zakázku, kteří chtěli využít subdodavatele. Radnice podepsala smlouvu na výstavbu nových tribun se sdružením Metrostav, Hans stavby a Strabag za cenu 252 mil. Kč. Autorem projektu rekonstrukce byla firma INGEM, kterou vlastní Jan Michálek (místopředseda Regionální rady ODS).


  

12.2012

Na vánočním dýchánku  u Romana Jurečka  (místopředseda Regionální rady ODS, předseda představenstva Plzeňské teplárenské a.s.) v hotelu Golden Fish v Plzni se objevili den po Štědrém večeru dva poslanci (dříve za Věci Veřejné)  Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka. Lze oprávněně spekulovat o tom, že za luxusním mejdanem stojí snaha místního kmotra zajistit podporu vládě Petra Nečase (ODS) při parlamentním hlasování o důvěře kabinetu). Uvádí to též na svém blogu např. Vít Bárta, který v lednu 2013 otevírá v Pražské ulici politickou kavárnu "Partie". POZN. Petr Nečas zase údajně napomohl Jurečkovi udržet se na postu člena správní rady státní firmy Správa železniční a dopravní cesty, kde se pravidelně rozdělují stamilionové státní zakázky.


 

 

1.2013

Ne zrovna hospodárným způsobem si počíná vedení městské firmy Plzeňská teplárenská a.s., kterou řídí předseda představenstva Roman Jurečko (člen Výkonné rady ODS, na kterého je úzce navázán i exministr a krajský zastupitel za ODS Jiří Pospíšil). Bylo zjištěno a posléze i na jednání zastupitelstva města potvrzeno samotným Jurečkem, že za zhotovení pouhých 250 ks výroční zprávy o hospodaření firmy zaplatila teplárna 500 tisíc Kč (!). Tuto částku zinkasovala tradiční partnerská firma Drakon, jejíž majitel (Jiří Drachovský) pronajímá dům přítelkyni Romana Jurečka v Plzni na Bílé Hoře.  POZN. Od roku 2013 se v Plzni zdražilo teplo o 15% a po další dva roky se předpokládá nárůst jeho ceny vždy o 5%.


 

 

1.2013

Do funkce člena představenstva lukrativní městské společnosti Plzeňská teplárenská a.s. byl jmenován rozhodnutím zastupitelstva Stanislav Kopáček (ODS), dříve místostarosta MO Plzeň 3, osobně zainteresovaný v kauze "Víte, kdo já jsem?", která se odehrála v noci z 27. na 28. července 2009. K incidentu došlo v plzeňském baru Utopie, kam přijela za noc hlídka městské policie pro nahlašování rušení nočního klidu 5x. Při třetím příjezdu se měl Kopáček, podle služebního záznamu, osopit na jednu strážnici slovy: "Nejsem natolik ožralý, abych nevěděl, co povídám, ale ujišťuji Vás, že se rád postarám o to, abyste si zde už ani neškrtla ". Dále policistce při opisování služebního čísla sdělil mj., že není jeho typem. (Více popis celého případu zde pod šifrou 7.2009)


 

 

1.2013

Další masivní rozprodej městského majetku bude na návrh radní Heleny Matoušové (ODS) zrealizován rozhodnutím zejména koaličních zastupitelů ODS a ČSSD. Po mnohaletém pustnutí objektů, nezájmu a nečinnosti příslušných politiků (zejména politiků v Plzni dlouhodobě vládnoucí ODS) o bytový fond města došlo tak například k zbytečnému prodeji městských nemovitostí s adresami: Koperníkova 15, Úslavská 26, Plynární 4, Barrandova 27. Město se tak sice zbaví nutných nákladů na údržbu a provoz objektů, ale současně do budoucna ztratí domy a byty na exponovaných místech a připraví tak mnohé své nízkopříjmové obyvatele o možnost ubytování. 

 

Prodány budou ale i budovy Komorního divadla v Prokopově ulici a sousedící dům (dříve sídlo KV KSČ a posléze Právnické fakulty ZČU), stejně jako další rohový činžák s restaurací. Jedná se tak o celý blok domů, který byl dříve znalecky odhadnut na 100 mil. Kč a nyní se čeká na odhad aktuální.

 

Pozn. Valenta (KSČM) - PROTI  zamýšleným prodejům

2011
2012 2013

prodány nemovitosti za

111,6 mil. Kč

prodány nemovitosti za

26,6 mil. Kč

1.pololetí - plán rozprodeje

nemovitosti přibližně za   68 mil. Kč

domy

Koperníkova, Radyňská, Rubešova,  Barrandova, Skrétova, Úslavská, Plynární

další domy na prodej

Klatovská 180 (5,3 mil.Kč)

Mánesova 80 - podíl (5,5 mil.Kč)

Nerudova 27 (6,4 mil.Kč)

Nerudova 47 (6,1 mil.Kč)

Koperníkova 24 (5,9 mil.Kč)

B.Smetany - podíl (12,2 mil.Kč)

Tylova 10 (3,2 mil.Kč)

Schwarzova 54 (2,9 mil.Kč)

Perlová 4 - podíl (2,8 mil.Kč)

V Bezovce 7 (6,5 mil.Kč - prodáno)

 


 
 

2.2013

Zajímavosti z dotazů občanů:

  • -mimořádné odměny v celkové výši 225 tis. Kč byly vyplaceny 28 úředníkům magistrátu za zajištění květnových Slavností svobody,
  • -vystříhávání osobních údajů ze záznamu z jednání zastupitelstva města provádí Správa informačních technologií, přičemž úprava jednoho záznamu vyjde na 7 tis. Kč,
  • -dopravní podniky evidují trend ve snižování počtu předplatitelů (2009 - 471 tis, 2010 - 456 tis., 2011 - 447 tis. Kč),
  • -vícenáklady týkající se rekonstrukce městského stadionu: posunutí hřiště firmou Phillip, sportovní trávníky, rekonstrukce trafostanice firmami Kappenberger - Braun, Elektro-technik a úprava výstupu na hrací plochu firmou Sivres.

 

2.2013

I letos umrzají v Plzni lidé. U supermarketu v Plaské ul. bylo 14.2.kolem 15. hod. nalezeno tělo bezdomovce. U staršího muže mohl přivolaný lékař již konstatovat jen smrt. S největší pravděpodobností se jednalo o smrt z podchlazení, tj. umrznutí.

 


 

2.2013

Investor parkovacího domu Rychtářka, který město vyjde po na 18,5 mil. Kč ročně splácených po dobu 19 let, pražská firma HERMOSA Real Estate (jediný akcionář této firmy je AMULO CO. LIMITED se sídlem Limassol, Kypr) má prakticky stejné sídlo (město, ulice, dům i patro) jako anonymní spolumajitel firmy, která bude dozorovat stavbu miliardového plzeňského divadla. Obě společnosti zastupuje advokátní kancelář MSB Legal (dříve Šachta & Partners]. Na tuto advokátní kancelář poukázal protagonista Nadačního fondu proti korupci Karel Randák s tím, že její právníci jsou údajně zapojeni do finančních transakcí, které měly přes spletitou síť nastrčených zahraničních firem vyvést stamiliony z pražského dopravního podniku

 


 

2.2013

 

Víte, jak jsou vysoké, poměrně dobře utajované, odměny pro členy správní a dozorčí rady  ve dvou největších městských společnostech tzn. Plzeňské teplárenské a.s. a PMDP a.s.? Od poloviny roku 2011, kdy byly odměny sjednoceny, by to mělo činit zhruba (bez zaevidovaného eventuálního nárůstu v posledních dvou letech):

 

Představenstvo  
předseda 30 400,-- Kč
místopředseda 22 400,-- Kč
člen 16 000,-- Kč
Dozorčí rada  
předseda 15 200,-- Kč
místopředseda 11 200,-- Kč
člen   8 000,-- Kč

Pozn. Členové představenstev i dozorčích rad vykonávají tuto činnost ke svým jiným mnoha četným pracovním i politickým aktivitám.

   

3.2013

 

Nehorázný výprodej městského majetku a destrukce bytového fondu v Plzni pokračuje i nadále. K prodeji jsou připraveny objekty: Veleslavínova 10, Skrétova 12, Řepná 3, U Tržiště 3, Spolková 25. Argumentem koalice ODS a ČSSD je nehospodárnost provozu objektů a jejich havarijní stav. (Valenta: při hlasování ZMP - proti)

  

4.2013

 

Významný sponzor a člen regionálního sdružení ODS v Plzni - Doubravce, plzeňský podnikatel Martin Otýs, byl umístěn do vazby. Za vinu jsou mu kladeny podvody s půjčováním peněz a vydíráním. Údajně Otýs, se třemi společníky, obrali podvodem nebo pohrůžkami poškozené o miliony. Jako své oběti si vybírali zejména lidi v tíživých životních situacích, přičemž jako záruku za půjčky žádali zástavu domů či bytů. Otýs vstoupil do povědomí nejen obyvatel Plzně tím, že jako bývalý majitel firmy S.K.I Plus poslal v roce 2009 středočeské ODS sponzorský dar 1,5 milionu Kč. A to nedlouho potom, co získal od městské části Plzeň - Doubravka několik zajímavých zakázek. Například se jednalo o vybudování silnice od Úslavy k Jateční ulici (tzv. "silnice od nikud nikam"), která byla později označována jako velice nekvalitní a ošizená a obvod za ni zaplatil  skoro 3 miliony korun. Předseda ODS Plzeň - Doubravka Petr Rund (sám v nedávné době trestně stíhaný za údajnou krádež fotoaparátu občanskému aktivistovi) k Otýsovi podotkl, že již není členem jeho sdružení, neboť před rokem podal písemnou rezignaci.

  

 4.2013

Starosta MO Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS) plynule přešel z Výboru pro zadávání veřejných zakázek do Finančního výboru Zastupitelstva města Plzně. Jeho místo zaujal Jan Špalek, právník, absolvent Právnické fakulty ZČU v Plzni.

 

 5.2013

Neuvěřitelně nezodpovědný přístup, hraničící podle mého názoru až s porušováním povinností při správě svěřeného majetku, prokázali někteří členové Majetkové komise Rady města Plzně. Na svém zasedání odsouhlasili doporučit prodej budovy slovanské polikliniky ve Francouzské ulici. Rozhodlo tak účelové souručenství členů komise za ODSTOP 09 a jednoho člena komise za ČSSD. Není vůbec divu, že samotný prodej navrhl kontroverzní podnikatel Petr Štrunc (ODS, majitel protilehlé Galérie Slovany) společně s Helenou Matoušovou (radní za ODS), která již dlouhodobě stojí za rozsáhlým rozprodejem městského majetku. Plzeň by tak měla, na doporučení těchto "odborníků",  celou polikliniku prodat a to i přes fakt, že městský obvod Plzeň 2 je s činností dosavadního pronajímatele spokojen a poliklinika dobře funguje (z tohoto důvodu se při hlasování komise logicky  zdržel i slovanský starosta Lumír Aschennbrenner, dále též Jiří Strobach a jediným proti prodeji byl Petr Sova z ČSSD). Neefektivní činnost této komise se již od počátku volebního období odráží od jejího personálního složení: 5 - ODS (+ R.Trylčová za Hospodářskou komoru, jinak taktéž krajská zastupitelka za ODS), 5 - ČSSD, 2 - TOP 09, 1 - PVP, 1 - Hospodářská komora. Některé z těchto osob bývají velice často spojovány s  podivnými kauzami a podezřelými, pro Plzeň zjevně nevýhodnými, transakcemi, což však "velké koalici" na radnici nikterak nevadí, hlavně, že se obchody hýbou. Ale město přitom chudne a chudne...

    ČTI:    Nechme slovanskou polikliniku Plzni i jejímu účelu 

 

 5.2013 

Další tvrdý úder zákona může v blízké době dopadnout na některé velice podezřelé struktury ODS v Plzni. Člen Regionální i oblastní rady ODS, zastupitel a radní MO Plzeň 1 a člen dozorčí rady městských společností Obytná zóna SylvánParking Plzeň Radek Mráz, Adam Soleh (ODS), dříve člen dozorčí rady městské společnosti Plzeňská Teplárenská a.s. a bývalý externí poradce tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a Tomáš Vlček (ODS), asistent aktuálně soudně stíhaného náměstka primátora Petra Runda (ODS) patří podle protikorupční policie mezi osm obviněných za krácení daně a hrozí jim až desetiletý trest. Svým jednáním měli ošidit stát na daních s pohonnými hmotami až o 500 milionů korun. Podle tisku kryl gang své obvody s pohonnými hmotami za bílé koně. Jeden z nich bydlí například na plzeňské ubytovně ve Švihovské ulici, kterou vlastní kontroverzní podnikatel a boss lochotínské ODS Petr Štrunc a zařízení řídí právě obviněný Radek Mráz. Ten je současně také jednatelem další Štruncovy firmy Anpesi rent.  Jedná se tedy o velice zajímavou strukturu!

 

   ČTI:   Nad plzeňskou ODS již "slunce zapadá"

  ČTI:  Novinky.cz: Firmu zapletenou do miliardové kauzy politiků ODS vedl bezdomovec. Zemřel! 

 


 6.2013

Nesmyslný pokus radniční koalice ODS+ČSSD o další zahuštění sídlištní zástavby v Plzni - Bolevci, v zájmu developera, byl při 34. jednání ZMP, dne 20.6.2013, zmařen rozdílem pouze jednoho zastupitelského hlasu. Konkrétně se jednalo o záměr prodeje části pozemků č. 1137/16, 115 v k.ú. Bolevec pro nový bytový dům v Komenského ulici. Návrh předkládala radní Helena Matoušová (ODS). Na přiloženém obrázku lze jasně vidět, kdo hájí oprávněné zájmy občanů a kdo nenasytných developerů.

 

 20130620_181256-----kopie-----kopie.jpg

  

 7.2013 

Mafiánské praktiky v plzeňské ODS se poodhalují stále více. O situaci v této "demokratické" straně naposledy promluvil Vojtěch Sivák. Tento recidivista potvrdil Právu, že měl za úkol zastrašovat lidi, kteří stáli v cestě. Přiznal, že před dvěma lety sháněl "bílé koně" coby jednatele do firem, které prodávaly pohonné hmoty a naplatily z toho daň. K tomu mlátil lidi nebo jim alespoň vyhrožoval. Za svého zaměstnavatele považoval bývalého radního MO Plzeň 1 Radka Mráze (ODS), který ho prý vždy ujišťoval, že zná nějaké policisty, kteří se "když tak postarají", kdyby byl nějaký problém. Sivák si nyní odpykává trest odnětí svobody za to, že zbil majitele plzeňského salónu krásy Michala Sičáka. Útok si podle Siváka objednal spolumajitel konkurenčního podniku a člen místního sdružení ODS Radek Novák, pro kterého prý též podřezával billboardy jiných firem. Fakt, že Mráz byl se Sivákem v úzkém kontaktu potvrdila i Sivákova družka s tím, že pan radní chodil za ním i do vězení. Návštěvy odsouzených přitom povoluje vězeňská služba pouze rodinným příslušníkům nebo lidem, kteří patří do okruhu blízkých rodinných přátel. Zajímavou se v celé kauze jeví i osoba Mrázova advokáta Jana Brázdy. O bývalém plukovníkovi a náměstku policejního prezidenta se před několika lety intenzivně spekulovalo jako o nejžhavějším adeptovi na odebrání titulu Ph.D. a také o jeho dalším "ne zcela čistě" získaném titulu Mgr. na plzeňské právnické fakultě (byly mu např. uznány více jak dvacet let staré zkoušky z Vysoké školy SNB, které jiné právnické školy přirozeně neuznávají a Brázda tak složil  jen státní zkoušky). Po odchodu od police ČR začal Brázda pracovat jako koncipient v plzeňské advokátní kanceláři Kreysa - Tolar.

   ČTI:   "Smradlavka v modré pavoučí síti"

 

 

 9.2013 

V nesnázích se podle serveru Týden.cz měl ocitnout advokát Daniel Volopich, manžel modelky A.Verešové, který dříve své služby poskytoval i městu Plzeň a měl například uzavřenu smlouvu s Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP a.s.) do roku 2013 o přeprodávání tisícikorunové sankce pro každého černého pasažera, jenž do určené doby svoji pokutu nezaplatil. Advokátní kancelář Volopich - Tomšíček obratem vzniklý dluh přeprodávala firmě Marsa Limited na Panenské ostrovy a mnohotisícovou odměnu si za to u dlužníka účtovala stejně jako potom exekutor. Nyní, podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, uzavřelo se čtyřmi právními poradci, z nich jeden byl Volopich, 21 prováděcích smluv zase Generální Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a to od dubna 2009 do listopadu 2010. Přitom 17 z nich se uzavřelo před koncem platnosti rámcové smlouvy v období od září do listopadu 2010. Právní poradci poskytovali služby až do roku 2012 a ŘSD jim za ně uhradilo 357 mil. Kč. V devíti případech služby vůbec neodpovídaly smlouvám. Daniela Volopicha se podle serveru má týkat odstavec 3.1 zprávy NKÚ. Právní poradce tak za sazbu 3500 Kč/hod. například vytvářel obrázek  ke směrnici, graf ke směrnici za 1750,-- Kč nebo stěhoval archiv o patro výše za 30 tis. Kč. Ředitelství silnic a dálnic svým postupem tak jednoznačně porušilo zákon o veřejných zakázkách, proti čemuž zřejmě nevystoupil ani samotný právní poradce Volopich.

 

11.2013 

Vysoutěžená cena 818 mil. Kč (bez DPH) za stavbu nové budovy plzeňského divadla byla zcela podle očekávání a zkušeností s hospodařením ODS v Plzni za poslední léta poprvé překročena a to hned o 40 mil. Kč. Firma Hochtief požaduje na městu tento doplatek za modernější divadelní technologie a odvoz zeminy a to přes fakt, že ve smlouvě o dílo byla cena 818 milionů Kč stanovena jako nejvyšší přípustná. Mnozí zastupitelé také jen proto na stavbu nového divadla kývli s tím, že by vyšší cenu již nepodpořili. Zodpovědný náměstek Petr Rund (ODS) navrhoval navýšení uhradit v plné výši, avšak zastupitelé souhlasili jen s úhradou novějších technologií, o navýšení ceny za odvoz zeminy se nehlasovalo. Je možné, že ve sporu dojde  až k soudnímu řízení.

POZN. V souvislosti s podezřením na pochybení při vzniku tzv. vícenákladů byl v lednu 2014 náměstek Petr Rund zastupiteli města ze své funkce odvolán (pro odvolání: 25 hlasů, a to i hlasy členů ČSSD tvořící radniční koalici) 

 

11.2013 

Další zdražení vody bude následovat od 1.ledna 2014. Radní (ODS+ČSSD) schválili vodné a stočné ve výši 77,77 Kč/m3 bez DPH (vodné 47,83,--, stočné 29,94,--Kč /m3). Jedná se tedy o zdražení o 1,75%.

POZN. Průběh zdražování vody v Plzni: 2011 +34%, 2012 +24%, 2013 +5%, 2014 +1,75%)

 

12.2013 

Další stovky parkovacích mít, kde bylo možno stát doposud zdarma, budou zpoplatněny. Týká se to například Roudné, Petrohradu (oblast omezená ulicemi Slovanská - Sladkovského - Koterovská - U Trati a U Ježíška) nebo parkovacích míst kolem Hamburku. Platit se bude nově i na náměstí Emila Škody

 

1.2014

Plzeňská radnice obdržela od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu ve výši 500 tis. Kč. Rozhodnutí je pravomocné a město se tak může bránit jen podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Jednalo se o to, že magistrát postupoval diskriminačně při nastavení kvalifikace firem. V důsledku "stanovení požadavku na prokázání ekonomických a finančních předpokladů mohli být někteří dodavatelé vyloučeni z možnosti účastnit se zadávacího řízení, jiným mohly být tyto požadavky ušity naopak tzv. na míru. Pochybení vzniklo v souvislosti s rekontrukcí stadionu ve Štruncových sadech.

POZN.  Plzeňská radnice také skutečně žalobu ke Krajskému soudu v Brně byla nucena podat. Potvrdila to mluvčí soudu Markéta Sigmundová. (4.2014)

 

3.2014

Nejvyšší správní soud rozhodl, že Plzeňské městské dopravní podniky a.s. musí zpřístupnit společnosti Člověk v tísni smlouvu uzavřenou s advokátní kanceláří, kde byly stanoveny podmínky vymáhání pokut od "černých pasažérů". Díky této smlouvě docházelo k nepřiměřenému ruinování dlužníků, kdy vysoké odměny poskytované advokátům vyšroubovaly dluhy mnohonásobně výše než byla stanovená pokuta. Sdělil to generální ředitel PMDP Michal Kraus (dříve na kandidátní listině ODS v komunálních volbách v Letkově).

 

4.2014

S blížícími se volbami do obecních zastupitelstev (10.2014) začíná ODS v Plzni stále více ubývat členská základna. Strana je díky své dlouholeté, asociální prokmotrovské politice pro občany již prakticky nevolitelnou, což ukazují četné sociologické průzkumy. Zcela zřetelně se již ukazuje, na jakých základech byla zbudována a poté i řízena. Její protagonisté, namísto gentlemanského se vypořádání s morální a politickou, často ale i prokázanou trestní, zodpovědností ODS opouštějí a často si hledají svoji další politickou realizaci v jiných politických subjektech. Již v dubnu 2013 odešel ze strany Jan Michálek - místopředseda regionálního sdružení ODS Plzeňského kraje, o dva měsíce později jej následoval kontroverzní podnikatel Petr Štrunc s manželkou. V lednu 2014 vystoupil dokonce z ODS i samotný předseda regionální rady Jiří Pospíšil. O měsíc pana exministra spravedlnosti následovali další zastupitelé  za ODS Jiří Uhlík a Vladimír Tichý, oba taktéž místostarostové MO Plzeň 1. Na tomto obvodě se strana "modrého ptáka", třímající zde moc po dlouhá léta, prakticky rozpadla. Naposledy odešel, v březnu zastupitelstvem města odvolaný, problematický technický náměstek primátora Petr Rund. Podle údajů samotné ODS odešlo jen v Plzni ze strany více jak 350 lidí.

 

4.2014

Jiří Fremr (ODS) předseda Mladých konzervativců a absolvent Právnické fakulty v Plzni, taktéž volební kandidát ODS, byl podmíněně odsouzen (2 roky a 2 měsíce s odkladem na 2 roky a 4 měsíce) za to, že křivě obvinil řidiče, kterého napadl a zranil na jaře 2010, a také policisty, kteří na místě zasahovali. Podmínečné odsouzení za samotné napadení mu bylo smazáno amnestií. Ze skupiny Fremrových svědků se rekrutuje i analytička ministerstva spravedlnosti Gabriela Wagnerová, která taktéž obdržela roční, podmíněně odložený trest odnětí svobody a také za stejný čin nyní stíhaná Eva Kriegelsteinová (ODS), aktuálně zastupitelka města Plzně za ODS.

POZN. Eva Kriegelsteinová (ODS) obdržela u Obvodního soudu Plzeň - město  za zločin křivého svědectví a křivého obvinění trest odnětí svobody v délce trvání 11 měsíců s podmíněným odkladem na dobu 22 měsíců. Proti rozsudku podala odvolání.

 

7.2014

Z exkluzivního průzkumu firmy SANEP, který se zaměřil na hodnocení primátorů 12 krajských měst, vyplynulo, že plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) má důvěru 34% plzeňských respondentů. Tento výsledek, který předurčilo hlasování 15 654 respondentů ve věku 18 - 70 let, jej tak zařadil na 9.místo v oblibě a spokojenosti občanů s řízením krajského města.

 

 8.2014 

Město Plzeň se pozvolna řítí do obrovského zadlužení. Zatímco například České Budějovice, které jsou s Plzní srovnatelné, snížily svoji dluhovou službu o 5,5% na necelých 8 tisíc Kč na jednoho občana, tak v Plzni narostl tento dluh na 13 723,-- Kč. Od začátku volebního období v roce 2010 se tento finanční propad v přepočtu na jednoho občana pohybuje na hranici zvýšené již o hrozivých 5 200,-- Kč.

 

 9.2014 

Rozhodnutím především zastupitelů za ODS (ale i dalších) bylo schváleno zřízení kultovní lavičky Václava Havla v Šafaříkovo sadech. V Plzni tak opět zarezonovaly pokusy o masivní zahlcování ČR nadprodukcí vzpomínkových artefaktů na bývalého prezidenta, který byl velice kontroverzní osobou a český národ svým jednáním výrazně rozdělil. Lavička, z dílny Bořka Šípka - Havlova kamaráda, přijde město bratru na 350 tisíc korun, přičemž její reálná hodnota činí dle odborných odhadů maximálně 20 tisíc korun. Například podle tvrzení primátora Plzně  Martina Baxy (ODS)  se jedná o "umělecké dílo" a proto tak vysoká cena. Podle jiných se však v tomto případě jedná o dozvuky kultu osobnosti prostřednictvím klientelistických vazeb, kdy se "pod rouškou" uctění svého idolu dává také slušně vydělat kamarádům či známým a veřejnost musí přitom "z pochopitelných ideologických důvodů" mlčet.

 

 9.2014 

A na samotný závěr volebního období ještě pořádná koaliční ostuda! Propuštěný úředník, který dříve koordinoval projekt "Bezpečné město", odebral městu logo projektu, který podporuje Ministerstvo vnitra ČR. Plzeň byla poté nucena zrušit výročí oslavy projektu. Velice kuriózní spor, zavánějící trestuhodnou nedbalostí zodpovědných osob, skončí nejspíše u soudu.